Skal du på jakt, fuglehundtrening, apportprøving eller på jaktprøver kreves det nå ofte at du har dokumentasjon på at hunden din er saueren.Telemark Fuglehundklubb arrangerer averasjonsdressur vår og høst med godkjente instruktører.

Den første gang må hundene testes 2 ganger med minst 14 dagers mellomrom for å få prøvebevis. Ved 2. gangs resjekking skal den ikke være interessert i å løpe etter sau. Derfor anbefaler vi at 1. gangs hunder burde testes på våren slik at du får tid til å resjekke hunden ved interesse for sau.

Det første beviset varer i 1 år. Du må derfor ta en resjekk etter 1 år. Deretter anbefales det at du fornyer beviset annenhvert år, selv om det ikke er påkrev. Men noen grunneiere/jaktprøve arrangører krever fornyede bevis annen hvert år allikevel. Ved fornyelse av bevis er det nok med en testing, om da hunden ikke skulle vise interesse.

 

Fremgangsmåten er at hunder får satt på et elektrisk dressurhalsbånd. Deretter slippes den inn i innhegning med noen sauer.

Når eller hvis hunder begynner å jage etter og skal ta sauene, gir den autoriserte instruktøren hunden et elektrisk støt med sin sender. Dette vil da hunden forbinde med at det er sauene som er farlige. Vanligvis kommer da hunden pilende tilbake til eieren.

Prosedyren kan om nødvendig gjentas derom hunden er av det litt mer gjenstridige slaget. Det er derfor viktig at instruktøren er dreven og ser hunden an og ikke trykker på strømsenderen i utide.

 

Husk reg.papirer på hunden, vi kan ikke skrive ut sauerenbevis uten Id-papir med reg.nummer. 

Averasjonsdressuren er åpen for alle raser og blandingshunder. Selv om vi da ikke kan utstede bevis på alle, så kan du få oppnådd målet med en saueren hund. Så alle er velkommen.

Trykk for nærmere info om årets averasjonsdressur

Sauetest

Telemark Fuglehundklubb

Telemark Fuglehundklubb (TFK) ble stiftet 27.1 i 1946. I dag har vi ca. 300 medlemmer og er dermed en av de største såkalte distriktsklubbene i landet. Klubben var tidligere lokalisert på Rjukan, Notodden og Skien. men disse er nå slått i sammen fra 2019. Klubben har dessuten mange medlemmer utenfor fylket, både i Agder-fylkene, Vestfold og i Oslo og Akershus.

Kontakt TFK

Telemark Fuglehundklubb

Mail: styret.tfk@gmail.com

Øvre Vindalen 10
3728 Skien