Averasjonsdressur

Skal du på jakt, fuglehundtrening, apportprøving eller på jaktprøver kreves det ofte at man har dokumentasjon på at hunden er saueren. Telemark Fuglehundklubb arrangerer averasjonsdressur vår og høst med godkjente instruktører.

Den første gang må hundene testes 2 ganger med minst 14 dagers mellomrom for å få prøvebevis. Ved 2. gangs resjekking skal den ikke være interessert i å løpe etter sau. Derfor anbefaler vi at 1. gangs hunder burde testes på våren slik at du får tid til å resjekke hunden ved interesse for sau.

Det første beviset varer i 1 år. Du må derfor ta en resjekk etter 1 år. Deretter anbefales det at du fornyer beviset annenhvert år, selv om det ikke er påkrev. Men noen grunneiere/jaktprøve arrangører krever fornyede bevis annen hvert år allikevel. Ved fornyelse av bevis er det nok med en testing, om da hunden ikke skulle vise interesse.

Fremgangsmåten er at hunder får satt på et elektrisk dressurhalsbånd. Deretter slippes den inn i innhegning med noen sauer.

Når eller hvis hunder begynner å jage etter og skal ta sauene, gir den autoriserte instruktøren hunden et elektrisk støt med sin sender. Dette vil da hunden forbinde med at det er sauene som er farlige. Vanligvis kommer da hunden pilende tilbake til eieren.

Prosedyren kan om nødvendig gjentas derom hunden er av det litt mer gjenstridige slaget. Det er derfor viktig at instruktøren er dreven og ser hunden an og ikke trykker på strømsenderen i utide.

Husk reg.papirer på hunden, vi kan ikke skrive ut sauerenbevis uten Id-papir med reg.nummer. 

Averasjonsdressuren er åpen for alle raser og blandingshunder. Selv om vi da ikke kan utstede bevis på alle, så kan du få oppnådd målet med en saueren hund. Så alle er velkommen.

averasjonsdressur

Telemark Fuglehundklubb (TFK)

Telemark Fuglehundklubb ble stiftet 27.1 i 1946. I dag er vi ca. 350 medlemmer og er en av de største distriktsklubbene i landet. Klubben var tidligere lokalisert på Rjukan, Notodden og Skien, men disse ble slått sammen i 2019. Klubben har mange medlemmer utenfor fylket, både i Agder-fylkene, Vestfold, Oslo og Akershus.

Kontakt TFK

Telemark Fuglehundklubb

Epost: styret.tfk@gmail.com
Gregorius Dagsons gate 6
3746 Skien